De mensen achter Hoogtij Expedities

Koffer aan zee

Ze wisten niet dat het onmogelijk was, dus ze hebben het gedaan.
(Mark Twain).


Monic Deichmann / expeditieleider en programmamaker van Hoogtij Expedities
Geboren aan zee, wonend in een uiterwaard pal aan de rivier werk ik al 25 jaar binnen mijn eigen bedrijf Hoogtij Projecten (vroeger La Deich) als vormgever aan de verbinding van mensen met elkaar en met de natuur.
Gezondheid, geluk & natuur staan hierbij centraal.

Als ontwerper/projectleider werk ik in opdracht van natuurorganisaties, overheden en bedrijven aan projecten waarin de verbinding van mensen met rivier- en kustnatuur centraal staat.
Hiervoor ontwerp ik zowel de omgeving (gebouwen en ontmoetingsplaatsen) als de ontmoeting zelf (openingen, wildernisdiners, land-art projecten etc.) 
Hoogtij Expedities is één van de projecten binnen Hoogtij Projecten (zie www.hoogtijprojecten.nl). 

RI4DAAGSE
Hoogtij Expedities heette van 2014 tot en met 2020 Stichting Ri4daagse. Een jaarlijks struin-, fiets en vaar evenement wat tussen 2014 en 2017 met passie gerund werd door Hans Heerdt en in de  2016 en 2017 door Emmie Nuijen. Deelnemers reisden hierbij tijdens avontuurlijke dagtochten, te voet, fiets of boot langs en over de Waal. Dit alles werd uitgevoerd in samenwerking met het voormalige bestuur bestaande uit Sigrid van den Heuvel,Ton Coenraads en Marie Helene du Fossé. In 2018 vroeg Hans mij om de stichting Ri4daagse over te nemen en en verder te ontwikkelen vanuit mijn grote droom om expedities naar zee te organiseren. Hans helpt nu als vrijwilliger mee aan de expedities richting zee! We werken met veel plezier samen.


De nieuwe koers die ik vanaf 2018 als expeditieleider met de Ri4daagse (nu Hoogtij Expedities) ben ingeslagen, houdt in dat we in twee Expedities via de grote rivieren, de Biesbosch en het Haringvliet, naar de Noordzee reizen. Te voet, met fietsen, soms een huifkar, kano's, grote en kleine boten. Een ontdekkingsreis met verrassende belevenissen en ontmoetingen met rivier en delta-experts, waarin je op een directe, actieve manier de dynamiek, kracht, onmisbaarheid en de mogelijkheden van de grote rivieren, de delta én elkaar ervaart.
De expedities krijgen vooral betekenis, omdat het verhaal van water en de actualiteit op allerlei verrassende manieren verweven is met de reis, waardoor je dingen beleeft, probeert en leert die alleen buiten, aan de rivier, te ervaren zijn. Hierbij kies ik als programmamaker en vormgever van de tocht voor iedere expeditie een inspirerend thema wat tijdens de vier dagen op allerlei manieren wordt belicht. Hierbij zoek ik de samenwering op met wetenschappers, kunstenaars, pioniers, klimaatdeskundigen etc. en ontwerp ik ook zelf ervaringen onderweg.
Ondertussen laten we de gebieden waar we doorheen komen schoner achter dan we ze aantreffen door zwefvuil op te ruimen en experimenteren we met slimme, leuke eenvoudige oplossingen om zo duurzaam mogelijk te reizen en verblijven in de natuur.

Deze expedities zouden niet mogelijk zijn zonder de hulp van het vrijwilligersteam: Hans, René, Ton, Emmie, Sebastiaan en Mattijs.
Met dank aan Danja, Rowdy en Clemens die in 2018 en 2019 meegeholpen hebben.