Volg golven & sterren

Geschreven op 10 augustus 2019 door Arielle Zandstra ( 22 jaar )

Tijdens de Ri4daagse reist iedereen vier dagen van oost naar west met de rivier mee. Ter voorbereiding van deze tocht ging ik, als actrice en muzikant, op pad met Monic Deichmann en Gijs Top om geinspireerd te worden door de inhoudelijke insteek van de expedities en de prachtige natuurgebieden waar de deelnemers doorheen reizen.
Na een dag dwalen over onbekende paadjes, strandjes en door bossen besef ik weer hoe bijzonder en kostbaar de planeet is waarop wij leven.

Het grootste deel van ons leven zitten we binnen. Zonde eigenlijk!
We maken allemaal weleens een wandelingetje naar de supermarkt, een fietstochtje naar het werk, we lezen een boekje in het park, of laten de hond uit in het bos. Maar hoe vaak zijn we nog echt in de natuur? Staan wij genoeg stil bij wat de natuur ons te bieden heeft?

We zijn elke dag zo druk dat we vergeten hoeveel rust we kunnen ervaren in de natuur. Overdag gaan we naar school of naar ons werk. Thuis is het vrijwel vanzelfsprekend om al je activiteiten samen te doen met een vriend(in), familie of je geliefde. Het is dan zo gemakkelijk om samen op de bank te ploffen en die eneserie af te kijken. Bij gebrek aan echt gezelschap is er altijd nog virtueel gezelschap, waardoor we bijna nooit meer echt goed de natuur in gaan. Want zeg nou eerlijk, hoeechtis tijd doorbrengen in de natuur eigenlijk nog als je ook met een schuin oog de klok of Facebook in de gaten houdt?

Toen ik met Monic en Gijs een dag lang de natuur in ging ter voorbereiding van de expeditie merkte ik dat mijn zintuigen beter gingen werken. We liepen een stukje langs het water en plots viel ons een enorme boom op. Zijn takken zaten al eeuwen diepgeworteld in de grond. Er waren ontelbaar veel takken; de binnenste takken waren ietwat kort, maar de buitenste takken sleepten als een bruidssluier om de dikke stam heen. Onderling verstrengeld, krampachtig bij elkaar aangesloten om elke aanval van buiten af te weerstaan. Ondoordringbaar. Ik bleef naar boven kijken, de takken prikten dwars door de helderblauwe lucht heen. Ik bleef staren naar het hoogste punt van de boom. Mijn nek begon pijn te doen terwijl er tegelijkertijd weer nieuwe levensvreugde door mijn lichaam begon te zinderen. De kracht die de boom uitstraalde is bijna onbeschrijfelijk. Als ik daar op een doodgewone maandagochtend, met mijn koffie in de hand op weg naar het werk langsgefietst was, had deze ontmoeting nooit plaats gevonden.

Als ik open blijf staan voor nieuwe ingevingen, en oog heb voor detail merk ik dat niet alle ontmoetingen met de natuur groots hoeven te zijn. De natuur is overal. Overal zijn struiken die dagelijks verschillen van kleur, overal bloeien bloemen en overal staan bomen net zo krachtig en ondoordringbaar als de boom die ik vandaag aantrof. Als ik er maar voor kies ze te zien. En nog iets: deze dag mocht ik delen met Monic en Gijs, zij zagen weer andere aspecten van de natuur die mij nooit waren opgevallen. Iedereen vindt andere schoonheden in de natuur.

Ik heb geen magie nodig om de wereld mooier te maken. Ik volgt alleen de sterren, de golven en luister naar de mensen in mijn omgeving.
Na vandaag besef ik mij weer hoe onuitputtelijk fascinerend de wereld om mij heen is.

Bedankt voor deze dag en de prachtige expeditie!

 

Riversong, muziek langs de rivier
Arielle Zandstra op gitaar en Gijs Top op trompet tijdens de voorbereiding van Expeditie Oost